2017. április 4., kedd

Indiai - óceán

Az Indiai-óceán (Indian Ocean) a világtengerek egyike, a harmadik legnagyobb vízfelület a Földön. Nyugaton Afrika, északon Ázsia, keleten a Szunda-szigetek és Ausztrália határolják. Déli határának bajos megállapítani a helyét, némelyek az Afrika legdélibb pontját a Tasmania legdélibb pontjával összekötő egyenest szokták határul venni, míg mások a déli sarkkört. Területe csaknem két és félszer akkora mint Afrika.

Az egyetlen világtenger amelynek északi részén az áramlási viszonyok félévenként a visszájukra fordulnak (monszunrendszer). Az északi partoktól a déli 10. fokig terjedő monszunövben az uralkodó szélirány félévenkénti váltakozása jellemző. Az északi félgömb szerinti nyári félévben Ázsia fölött alacsony légnyomású, Ausztrália fölött pedig magas nyomású terület képződik. a délnyugati monszunszelek nedves légtömeget szállítanak Dél-Ázsia partjaihoz. A téli félévben megfordul a helyzet, ekkor Indonézia és Ausztrália területei kapják a csapadékot.

Az Indiai-óceán élővilága igen gazdag, különösen a korallszigeteknél, tengeri szivacsok, rákok, tengeri sünök és csillagok és rengeteg apró de színes halak fordulnak elő tömegesen. A part menti mangroveerdők őrzik a biológiai egyensúlyt, és az víziállatok szaporodási helyéül szolgálnak. Legjelentősebb élőlények a rákok, csigák, medúzák, polipok, a halak közül leggyakoribb a repülőhal, a szardella, a tonhal, a vitorláshal és sok cápaféle. Az emlősök közül gyakori a dugong, a különféle cetek, delfinek és a fókák, a déli részeken pedig pingvinek élnek.

A feláramlási területek bőséges planktonmezői a legjobb halászterületek, az Arab-öbölben és Dél-Afrika partjainál, garnéla, aligátorteknős és rájafélék, szardínia, makréla és szardella a gyakori zsákmány. A nyílt tengeren pedig a tonhalhalászat folyik.

 Durban (zulu nyelven: eThekwini) a Dél-afrikai Köztársaság harmadik legnagyobb városa. Ez a legnagyobb város KwaZulu-Natal tartományban és Afrika egyik legforgalmasabb kikötője. A város – meleg szubtrópusi éghajlata és strandjai miatt – egyben jelentős idegenforgalmi központ is.

Mozambique-Agulhas rendszer meleg, déli irányú áramlat, mely a déli és a keleti partvidéket mossa egészen a Cape Agulhasig. A Benguela áramlat hideg és északi irányba halad Angola déli részéig, a nyugati part mentén. E két áramlat hőmérsékleti különbsége okozza részben Dél-Afrika keleti és nyugati partjának eltérő éghajlatát és növényzetét.
Nyaralásom felét töltöttem el az óceán partján. Amikor 800 km autózás után először pillantottam meg a fehér hullámokkal övezett partvidéket az nagy élmény volt, és mindez Durban előtt az autópályáról történt. A megérkezésünk utolsó km-én kaptunk egy durva defektet, ami javíthatatlan volt , ki kellett cuccolni az egész autót, mivel a pótkerék természetesen legalul volt. A rengeteg autó szerviz egyikében  a megrendelt csere gumit 2 nap alatt beszerezték mivel a Subaruhoz nem volt készletük.
Az óceánnal késő délután ismerkedtem közelebbről.
A part nagyon látványosan  sziklás. A függőleges sziklafalak nagy része közvetlenül az óceánba szakad le és a vízben is rengeteg a szikla.
Mindkét strandot és az Ushaka Parkot is megnéztem a Google Maps műhold képein, jól látható a képeken a partvidék kialakítása.  Kis folyok torkolatánál van homokos part itt vannak kialakítva a strandok.  Durbannál van egy 3 km-es homokos partszakasz is ami nagyon forgalmas nyaralóhely. Mi Dél-Afrika 3. legnagyobb városától D-re voltunk kb. 100 km-re de itt a partvidék sávja gyakorlatilag végig szinte folyamatosan beépített.



Margate kisváros volt a közelünkben a mi nyaralónk pedig St. Michaels on Sea névre hallgatott. A helyi sajátosságoknak megfelelően ez is egy zárt lakópark volt egy régi golfpályán épült.  Két strand volt a közelünkben nagyjából hasonló méretekben de érdekes módon a színes bőrűek a St. Michaels strandot használták  többen míg a kisebbség inkább az Uvongó strandra járt.





Fürödni kizárólag az arra kijelölt helyen lehet ahol vízi mentők is a helyszínem vannak és mindenkor két zászlóval jelölik ki a fürdésre engedélyezett szakaszokat. Ezek órák alatt is változhatnak a hullámverés irányának függvényében illetve le is zárhatják a strandot ha a fürdőzés veszélyes.
Egy alkalommal találkoztunk ezzel, amikor a dagály során az un. "kék palack" medúzák tömegesen kerültek a  part közeli vizekbe és sok gyereket és felnőttet csíptek meg. Mi még dagály előtt fürödtünk így megúsztuk.

Kék palack (Blue Bottle)

Ez egy csapatokban élő, parányi tengeri polip. Úgy néz ki, mint ha egy gyűszűnyi méretű, világoskék színű, vékony falú borospalack úszna a vízben. A palack nyaka lefelé néz és hosszú, fonalszerű csápban folytatódik.
Szeles időben a tengeráramlás a part felé sodorhatja a telepet és úszás közben a bőrödhöz érhet, esetleg rá is tapadhat egy-egy csáp. A csalánéhoz hasonló, de sokkal erősebb csípő hatása van. Az érintett bőrfelület kivörösödik, esetleg fehér kiütések is megjelenhetnek. A csípő érzés sokáig megmarad.
Elsősegély: gyere ki a vízből. A bőrre tapadt, letört csápdarabkákat szedd le, de kézzel ne érj hozzá, mert még mindig marnak. A bőrt ne dörzsöld, mert csak rosszabb lesz. Elsősegély-könyvek azt tanácsolják, hogy ne tégy ecetet a marásra. A gyakorlatban viszont azt tapasztaltuk, hogy az ecet nagyon is segített és gyorsan csökkentette a fájdalmat.
Megelőzés: a kék palack csak a meleg tengereket szereti és csak bizonyos tengeráramlások sodorják a part felé.  A trópusi északon bizonyos helyeken és időszakokban már nem is lehet a vízbe menni. Ha mások gondtalanul pancsikolnak a vízben, akkor te is bemehetsz, ha sikítva menekülnek, akkor te is gyere ki a partra. Ha egy egész telepet sodorna feléd a víz, akkor ne restellj segítségért kiáltani, mert ha sok csípés ér egyidejűleg, akkor komoly allergiaroham érhet.

Hazautazásunk napján volt cápa támadás is de nem a cápa volt a hibás hanem a német búvár aki tiltott helyen merült. A strand előtt mélyen a vízben cápa háló is van ebből csak a függesztő bóják látszanak. Ha a két jelző zászlót keresztbe fordítják X alakban akkor tilos a vízbe menni. 

Minden strandnál láttam a parton is medencét amit erős szélben tudnak főleg a gyerekek használni de én is belementem. Ezek általában tengervizesek és az átcsapó hullámok töltik fel.
Az Uvongó strand nagyon tetszett mert közvetlen mögöttünk egy nagy sziklafal volt vízeséssel  tipikus trópusi növényzettel és a tetején már zajlott az élet a szállodákban, nyaralókban.







Az Óceán gazdag állatvilágából a néhány nap alatt csak töredékét láthatunk, ezért felkerestük az Ushaka Marine Tengeri bemutató parkot Durbanban. Ez Afrika legnagyobb ilyen létesítménye. Valójában inkább gyermek paradicsom de én is láttam néhány érdekes látványos dolgot.





Az óceán partjára települt parkban pld. egy nagy teherhajót tettek ki a szárazra. Ennek belsejében vannak az óriási akváriumok ahol többek között cápa etetést is lehet látni. Van itt delfin, fóka, és pingvin só is és még nagyon sok egyéb amire nem volt időnk, napokat lehetne itt eltölteni és persze Durban városa is sok látványosságot rejt többek között az itt élő nagy indiai közösség miatt. De láttam a foci VB-re készült futurisztikus stadiont is.
Volt szerencsém megtapasztalni az afrikai Napsütés erejét már első nap a strandon, mondta is Borka, hogy Zopapa piros papa lett. Már haza értem mire a bőröm teljesen lecserélődött de hát ki gondolt arra, hogy április elején ilyen idő van. Amikor hazaértem itthon esett a hó.       

További beszámolók a föld másik oldaláról:



Még több fotó, katt a kis képre:
Indiai - óceán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése