2015. április 25., szombat

Abaliget - Kovácsszénája - Orfű (GYEM)

A METEOR TTE túrasorozatának 5. túrája ezúttal a Mecsek egyik látványos területére  Abaliget - Kovácsszénája - Orfű térségére szerveződött. A közel 40 fős csapat Abaligetig vonatozott, majd a közúton átsétáltunk a közeli Kovácsszénája településre ahol a 4 tóból álló tórendszer partján vezetett végig a túránk. A sok helyen kihelyezett tájékoztató táblákról megismerhettük a tórendszer és a táj környezetét, a fontosabb látnivalókat, az épített és főleg a Mecseki karszt természeti értékeit.  Orfűn a Malom múzeum zárva volt, jelentős építkezések vannak folyamatban de azért pihenő helynek jó volt. A túra végén kerestük fel a Mecsek legnagyobb és legbővizűbb forrását a Vízfő forrást és forrásbarlangot. 
Orfűről Pécsen keresztül autóbusszal tudtunk hazautazni ami esetemben nem volt problémamentes mivel a nagy tömeg, a meleg és levegőtlen busz ahol sokan csak állva utazhattunk a kanyargós mecseki szerpentinen eléggé rossz hatással volt a gyomrunkra. Pécstől aztán már kényelmes volt az utazás, át is aludtam az egészet.
Köszönöm a túrát!

Kovácsszénája


A falu neve évszázadokig a szláv eredetű Kovacéna volt.
A települést az 1290-es pápai tizedlajstromban említik először, amelyet az esztergomi káptalan magánlevéltára őriz. 14. századi történeti források önálló plébániájával jelentős helynek ismerik. Az Árpád-kori település Szent Erzsébet eklézsiája révén az 1600-as évek végéig kiemelt szerepet töltött be környezetében.
A török hódoltság alatt nem néptelenedett el, a felszabadító háborúk alig érintették az itt élő magyar népességet, lakossága azóta alig változott.
A 18. századi pestisjárványok lakosságát tragikusan megtizedelték, de II. József korából három malomról, méhészekről, bognárokról, ácsokról és kovácsokról is tudunk.
A 19. század második felében legeltető társulatot, erdőbirtokosságot, tejszövetkezetet alapítottak.
Az állami helységnév-magyarosítási hullám során előbb a Kőhalom, majd az értelmetlen Kovácsszéna elnevezés merült fel, végül a falu a Kovácsszénája nevet kapta.
A 20. században működött itt az elemi iskolán kívül gazdakör, tűzoltó egyesület, sőt olvasókör is, amelyek jelentős társadalmi és közéleti szerepről árulkodnak. De a parasztság nagy része kuláknak lett nyilvánítva, és a földeket elkobozták. Az 1950-es évektől a falu folyamatosan kezdett népességében fogyatkozni, és leszakadni. A rendszerváltásig szinte semmi fejlesztés nem érte el a falut. Az őslakósok nagy része elköltözött páran akik maradtak, elszegényedtek. A rendszerváltás óta egyre több házat vettek meg nyaralónak. Az 1990-es évek környékén néhány külföldi is letelepedett, a mai napig egyre több német és holland állampolgár költözik a faluba.
Nevezetességei:
A horgásztó mellett az Orfűi patakba torkolló állandó vízfolyások háborítatlan élővilága, érdekes földtani képződmények, forrás, barlang, felhagyott kőbánya várja a turistákat. A település nevezetessége az ősi magyar halmazatos településszerkezet.


Kovácsszénájai  tó
Az orfűi tórendszer legutolsó negyedik tóegysége, hegyek által övezett gyöngyszem, ahol csend és nyugalom honol. A tó a mindössze 64 lakosú Kovácsszénája település közvetlen közelében található. Sokan szeretik, a horgászok ritkán mennek el innen hal nélkül. A tó 1973-ban készült el utolsóként, a felette lévő három tározó (Orfűi tó, Pécsi tó, Herman Ottó tó) gátszakadása esetén ezek árvizeinek felfogása céljából. Vízminősége hasonló a fölötte lévő (Pécsi tó) tavakéhoz, halas szempontból viszont kedvezőbb a bő természetes táplálék miatt. Vízinövényzet a befolyó környékén dús, széles és keskenylevelű gyékény illetve nád szűri meg a beérkező vizet, nyújt búvó és ívóhelyet a halak számára. A meder akadómentes kemény, néhány víz alatti facsonk, vízbe dőlt fa és a felduzzasztott patak medre jelent jó haltartást. A vízmélysége a zárógát felé haladva egyenletesen mélyül, legmélyebb részeken eléri a 6 métert, míg a felső gyékényesnél 0,5 m. A tóparton kavicsozott parkoló és büfé várja a vendégeket.


Herman Ottó  tó
A Herman Ottó tó az Orfűi tórendszer harmadik tagja az Orfű községhez csatolt Tekeres külterületén, gyönyörű környezetben. Déli oldalról az üdülőfalutól, és erős hegyektől körbeölelt völgyben található a sokak által irigyelt csendes, természeti környezetben. Területe:  45,9 hektár, ebből 28,2 ha a vízfelület.
 Helyi védettségű természetvédelmi területen fekszik. A tó és környezetének őrzéséről két tógondnok (halőr) és 4 fő aktív társadalmi halőr gondoskodik. Évente két alkalommal közösségi munkával vigyázza a tagság a tó és közvetlen partjának, kikötőjének természetes állapotát, alkalmanként átlag 85-87 fővel. Helyi horgászversenyt évente egy alkalommal rendeznek.
 Telepített halfajok: ponty, süllő, csuka, balin, keszegfélék, compó, amur, de behordott jövevényként fogható a harcsa is.
Itt egy védett hal- és madárrezervátumot őriznek, ráadásként olyan fajokkal, mint például a játékos halpusztító, a vidra - a névadó természettudós szellemiségéhez híven. Az 1835-ben a felvidéki (ma: Szlovákia) Breznóbányán született Herman Ottót több tudományág is magáénak vallja. Nem alaptalanul nevezik őt az "utolsó magyar polihisztornak": bár legtöbbet a madarakkal és pókokkal foglalkozott, maradandót alkotott a tudományos nyelv megújítása, a politikai újságírás terén.Jelentős volt a halászattal kapcsolatos műve, amely néprajzi kutatásait alapozta meg. Idős korában még őskorkutatással is foglalkozott és hatalmas munkabírása, alapossága itt is sikerre vitte. Az ő javaslatára vezették be 1906-ban a Madarak és fák napját.
 A Herman Ottó-tó gátjától északra a hegyoldalban két barlang található: a délebbi a nagyobb, 29 fm járathosszúságú Füstös-lik, az északabbi a Kis-füstös-lik (Kőfülke; 8 fm). 1998-1999-ben kutatták régészeti és zoológiai szempontból. Ezeket a barlangokat a miocén mészkőben a víz szivárgása alakította ki. Ugyan nem olyan látványosak, mint a közeli abaligeti Paplika, de a márgás bemosódásokkal tarkított fehér szarmata mészkőben maradandó élményt nyújtanak az erre járónak.

 
 

Orfű - Tekeres
 A Pécsi tó gátjánál épült Orfű-Tekeres falu a tóvidék legszebb települése, a falu egyetlen utcájának két oldalán még számos XIX. század végén vagy a századfordulón épült parasztpolgár házak, szép homlokzatú porták, tágas, téglából épült gazdasági épületek maradtak meg.
Az országos hírű település leginkább tórendszeréről, a hozzá kapcsolódó színvonalas szolgáltatásairól, a 30 hektáros természetvédelmi területről, a Mecsek hegység erdő borította hegyláncairól, kulturális értékeiről vált ismertté.


Pécsi tó
Az orfűi tórendszer legnagyobb, 69 hektáros völgyzárógátas tava a megye horgászcentruma. A Mecsek északi oldalán lévő, hegyek által körülvett Pécsi tó országosan kedvelt üdülőközpont.


A Pécsi tó békés és ragadozó halfajok széles körének élőhelye, érdekesség, hogy a szinte mindenütt tömegével jelen lévő törpeharcsa itt igen ritka vendég a horgon. A tó sekély, strand körüli részén számos halfaj természetes szaporulata tapasztalható - ez a rész június közepéig kíméleti terület - de a bőséges halállományt csak a rendszeres és gondos telepítésekkel lehet fenntartani. A halasítások áprilistól havonta történnek, ősszel kerül ki a halmennyiség közel 65-70 %-a, ilyenkor lehet a legkedvezőbb áron beszerezni a halat.


A tó keleti partja lankás, szektorokra lett felosztva a terület nyaralókkal beépítve, ahol szinte végig stégek szegélyezik a vizet, kivéve a gát előtt húzódó „Reptéri” szakaszt. Nyugati oldalán meredekebb partok emelkednek, kevésbé beépített, itt több szabad részt is talál a vendéghorgász.
A tóban húzódó egykori patakmedret erős akadók kísérik, felső, befolyó körüli része sekély (0,5-1,5 m) iszapos. Alsó kétharmad része viszont kemény, csak néhol iszapos, itt található az egykori híd maradványa is. Vízi növényzet, hínár a sekélyebb részeken, csendes öblökben található, a part mente sok helyen gyékénnyel és náddal szegélyezett.


Orfű (Orfűi tó)
Orfű, Kovácsszénája, Mecsekszakál és Bános nevét a 14. század elején említik először írásos források, oklevelek. Az oklevelek a helységek nevét különbözőképpen és a maitól eltérő formában írták. Orfű nevét a 14. században Orfev-nek, Orfeu-nek, Orfew-nek írták. Kovácsszénája így szerepel: Koatzevaza, Konachenaja. Mecsekszakállal lehet azonos Zacal, s a mai Bános talán a hajdani Balvanus vagy Balvanos (Bálványos) szóból rövidült. Ezek a falvak a középkorban virágzó magyar települések voltak.
 
A török hódoltság korában elnéptelenedett a táj. Talán csak egy-egy dűlőnév őrzi ma már ezeknek az elpusztult falvaknak az emlékét. A helyi hagyományok számontartói szerint néhány dűlőnév: Lipóc, Érszeg, Nyárás, Egrestó, Kiskövesd és Öregtemplom-dűlő.
A 18. század elején lassan indult meg csak az újjáépítés. A kihalt tájra, a lerombolt falvak helyére zömmel német jobbágyok érkeztek több hullámban és Németország különböző tájairól. A század közepén már a magyar népesség is jelen volt a faluban. Az 1930-as években a falu lakosságának 93%-a német, és csupán 7%-a volt magyar anyanyelvű.
A 19. században Kovácsszénáját már Kovatzenának írja a térkép, Mecsekrákos és Mecsekszakál neve elől pedig még hiányzik a hegység neve. A falvak lakossága az elmúlt évtizedekben nagymértékben lecsökkent. Ez a városiasodás folyamatával hozható kapcsolatba. 1970-ben Mecsekszakálon csak 77-en éltek , Tekeresen 102-en.
Orfűhöz csatolták 1969. január 1-jén Mecsekrákost, 1975. január 1-jén Mecsekszakált és Tekerest (németül: Tekrisch, 1979. január 1-jén Bánost.
A 80-as években új utakat építettek, az autóbuszok már naponta többször is megközelítették a kisebb falvakat, így az emberek elvándorlása némileg csökkent. A mesterséges tavak létesítése óta, az egyre fokozódó idegenforgalom is helyi munkalehetőséget nyújt.
Sárkány-kút

 
Egy kölcsönzott fotó arról az állapotról amikor a Sárkány-kútból ömlik a víz!
Forrás:   GCSUSU
 

Az Orfűi Balázs-hegy északi oldalában lévő, jelentős hírnévvel rendelkező, időszakos karsztforrás. Megközelíthető a SO jelzésen. A forrást éveken át folyamatosan figyelték, hogy a szűk barlangos forrásszájon át milyen rendszerességgel történik kifolyása. Vizsgálták, hogy működése összefüggésbe hozható-e a korábbi időszakokban történt csapadékhullással. Az itt elhelyezett regisztrációs műszer szerint a forrásszájon olyan vízkitörések történtek, melyek a forrás teljesen önálló, sajátos működésére utalnak. A triász mészkőben kialakult, nem feltárt szifonrendszerben a karsztvíz olyan szinteket érhet el, melynek következményeként időszakosan megindulnak a vízkitörések. A kifolyások igen intenzíven indulnak meg, majd fokozatosan csökkenő tendenciára váltanak. Működésének huzamossága is egyedi, pár perctől akár napokig tartó is lehet, így hidrogeológiai szempontból igen ritka természetes jelenség. A forrás mellett régen Melocco Miklós sárkány szobra állt, de sajnos vandálok összetörték.
A Sárkány legenda:
A monda szerint valamikor egy hétfejű sárkány élt ezen a tájon, és a környékbeli pásztorokat rémítgette. A föld mélyében lakott, de ki-kijött a napvilágra is. Egyszer, amikor visszabújt a bar­langjába, nagy vihar tört ki. Még a Mecsek szikláit is meg­moz­­gatta. Egy hatalmas sziklatömb éppen a sárkány barlangjának a bejáratát zárta el. A szörnyeteg nem bírta elta­szí­tani a szilát, amikor ki akart jönni. A nagy erőfeszítéstől azonban a föld kérge körös-körül megrepedt és a víz több helyen hangos zuhogással tört ki a földből. A víz zubogása, morgása messze elhallatszik. A sárkány a nagy munkában elfáradt és nyugovóra tért. A forrás vize is elapadt. Amikor újra fölébred és el akarja hengergetni a követ, újból megindul a forrás vize. Így váltako­zik egymással kiszáradás és bővizűség aszerint, hogy a sárkány alszik, vagy feszíti a sziklát.
A Vízfő-forrás és a forrásbarlang


 A Mecsekben található legnagyobb karsztforrás az Orfű község határában fakadó Vízfő forrás. Vízgyűjtő területe 15,25 km2 , ennek mintegy 30 %-a nem karsztosodó kőzeteken, elsősorban alsótriász vörös homokkövön helyezkedik el. Az innen érkező, koptató jellegű hordaléknak jelentős szerepe lehetett és lehet a forráshoz tartozó barlangrendszer kialakításában. A vízgyűjtő fennmaradó része alsó- és középső triász mészköveken és dolomiton helyezkedik el, maga a forrás is egy dolomit sziklafal aljából tör elő. A forrás vízhozama napi 414m3 és 100800 m3 között ingadozik. 1970-ben a teljes évi vízhozam 4.731.971 m3 volt. A vízhozam adatok alapján a Vízfőt tekinthetjük a legbővizűbb mecseki karsztforrásnak. A forráshoz tartozó barlangrendszer még csak részben feltárt. A légvonalban mért távolság a forrás és a fő víznyelőnek tartott Szuadó-nyelő között mintegy 2 km így aggteleki példák alapján a várható barlang hossza mintegy 5-6 km-re becsülhető, természetesen ehhez még további oldalágak is csatlakozhatnak.
A barlangrendszer feltárására az utóbbi években ismét nagy erőfeszítések történtek, amelyek a várt nagy barlangot még nem hozták meg, de így is igen bíztató eredményekkel jártak. A Szuadó-víznyelőben a JATE Barlangkutató Csoport végzett kutatásokat, aminek eredményeként a nyelőhöz tartozó barlangot mintegy 200 m hosszan tárták fel és példaértékű alapossággal dokumentálták. Egy másik nyelő- a Spirál-nyelő- újbóli megbontásával a Mecseki Karsztkutató Csoport feltárta a hegység eddigi legmélyebb barlangját. A 100 méteres mélységben rábukkantak egy rövid patakos ágra is. Mindkét barlangban továbbra is folynak a kutatások. Maga a forrásbarlang jelenleg hozzávetőlegesen 150 méter hosszan feltárt. 1958-ban búvároknak sikerült átúszniuk a bejárati szifont és nagyméretű légteres járatról adtak hírt.
A következő évben a Baranya megyei Idegenforgalmi Hivatal barlangkutatói leszivattyúzták a forrásszifont és bejutottak a barlangba. Jelenleg a Vízfő-forrás barlangja mesterségesen kialakított bejáratokon keresztül járható. Az ismert barlangszakasz befoglaló kőzete elsősorban triász korú dolomit. A barlang elsősorban hasadékjellegű, bár ezek a hasadékok igen tágasak és találkozásaiknál jelentős méretű terem is kialakult. Általánosságban elmondható, hogy a járatok átmérője 1-3 méter között mozog.
Jelenleg a barlangban egy mesterségesen kimélyített és kibetonozott tó található, kb. 5-6 méter átmérővel. Vízfolyást csak nagyobb vízhozamok esetében figyeltünk meg, a bejárati szifonon kiáramló víz egyébként a járattalp alatt mozog. Eredetileg a barlangban 3 szifon volt található, a harmadik egyben a végpontot is jelentette. Ez a szifon igen mély, mintegy 21 méter. Átúszása mindez ideig nem történt meg, bár az építkezések előtt erre kísérlet történt. A barlangban nagyszámú cseppkövet figyelhetünk meg, ami azért is érdekes, mert a dolomitbarlangok cseppkőben általában szegények. Az itteni jelentősebb cseppkövesedés feltehetően a kőzet magasabb CaCO3 tartalmával magyarázható. A barlang falán és számos cseppkövön fekete mangántartalmú kéreg figyelhető meg.
 
Forrás:wikipédia a szabad lexikon

Még több fotó, katt a kis képre, használd a Google Chrome böngészőt:
GYEM Abaliget -
Kovácsszénája - Orfű

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése