2016. augusztus 13., szombat

DDP Vándorlás
Kaposszentjakab bencés apátság

A DDP Vándorlás 8. napja Kaposvárt keresztezte. A szervezők és túravezetők a városunkat is szerették volna minél jobban megmutatni így volt városnézés és volt kitérő Kaposszentjakabra a bencés apátság romjaihoz.


Varga Máté régész aki a feltárásokban is részt vett kalauzolt bennünket a romterületen. A szakszerű magyarázatok, információk számomra is sok újat mondtak, pedig többször is jártam ezen a szép helyen, ami a Somogyi Várak túramozgalom egyik pontja.


Több sporttárs az itteni múzeumos pecséttel igazolta a DDP Kaposvári pontját is. Biztos szebb volt mint a MÁV féle verzió.  

Hamarosan itt is épülni fog látogató központ, ami egyrészt jó mert a kiállító terület nagyon kicsi másrészt pedig nyilván lényegesen drágítani fogja ennek a szép műemlékünknek a felkeresését.



Az egyik legnevezetesebb lelet a Napóra töredék.

Érdemes elgondolkodni azon, hogy miért nem éri meg Kaposvár városának, hogy nyári főszezonban - hétvégén - nyitva legyen a romterület? A mi ottlétünk alatt is érkezett két család, akik csak azért nem mentek el csalódottan mert hozzánk csatlakoztak a rendkívüli  programhoz!

A monostort egy 1432-ben íródott, másolatban megmaradt oklevél szerint 1061-ben alapították. Az alapító oklevél szerint Geur (Győr) fia, Atha (Ottó) somogyi ispán 1061-ben bencés monostort alapított a Szent Jakab-hegyen. Itt korábban is állt egy templom, amelyet a 7–9. század között építhettek, és amely erre az időre már romos volt. Ennek helyén építették fel az új templomot, melynek felszentelésén 1067-ben Salamon király és Géza herceg is részt vett. A monostor román stílusban épült. Az apátság helyén lévő korábbi település lakóit Atha ispán áttelepítette máshová. A későbbi átépítések során gótikus elemekkel bővült.
Az épületegyüttes feltárását 1960–1966 között Nagy Emese végezte. A kolostorépület műemlékvédelmi helyreállítása 1972-ben befejeződött be, azóta féltetős épület védi. Innen kerültek elő Somogy megye legkorábbi, 11. századi kőfaragványai (díszes oszlopfejezetek és lábazatok). Molnár István 2014-es ásatásai feltárták az eredeti, honfoglalást megelőző templomot is, amely Karoling korú stílusban épült, valamint a hozzá kapcsolódó településnyomok is erre utal.
A rom jelenleg a Rippl-Rónai Megyei Múzeum kezelésében áll. A terület 2001-es rendezése óta Kaposvár történelmi emlékhelyéül szolgál. Jelenleg nemcsak múzeumként, hanem kulturális központként működik: színházi esteket, kiállításokat rendeznek itt.

Forrás: Wikipédia

Még több fotó katt a kis képre:
DDP Vándorlás
Kaposszentjakab bencés apátság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése