2016. május 29., vasárnap

Éjszaka a Zselicben

Ezen a túrán ránk sötétedett.  De ez nem volt meglepetés, hiszen egy olyan túrára neveztem be amely - bár mindig is közel állt hozzám - de kb. másfél évtizede lekerült a "bakancslistámról".   A beszámoló is rendhagyó lesz, inkább csak nosztalgia és néhány tényszerű információ rögzítése az utókornak mert az internet nem felejt akkor sem ha az emberek már felejtenek.

A legrövidebb 10 km-es távra neveztem.
A kupica

Mivel ez volt a  Somogy Megye és a Zselic Teljesítménytúrázója 2016 túramozgalom 8. fordulója ezúttal már tétje is volt a túrának hiszen a sikeres teljesítéssel megvan a 8 turám azaz a "kupica fokozat". (a kép a 2013-as kupicát mutatja)
A nevezés gyorsan ment és külön megtiszteltetés volt, hogy Zsóka foglalkozott velünk aki aznap kapta meg a megyei szövetség kitüntető bögréjét az aktív természetjáró tevékenységért. Gratulálok.
Az MTSZ igazolványra 100 Ft kedvezmény járt igy 600.-Ft volt a nevezés. Kicsit még vártunk és 21 órakor volt a tömegrajt a 10 és 20 km-es távnak.
Az útvonalról leírást, szines térképet kaptunk valamint velünk volt Gabi aki mint egy jó GPS fejből bemondott minden kanyart. Az igazi GPS-t csak azért néztem meg néha, hogy merre is járunk. A horhón gyorsan felmentünk, majd a gerinc úton a Laska-keresztnél K-felé az erdőben haladtunk egészen az erdészeti útig.
Az erdészeti útelágazás után volt az egyetlen terepi ellenőrzőpont ahol megkaptuk a pecsétünket és egy csokit is.
Továbbra is aszfalt majd a kutyás birtok sarkánál újra É-ra fordulva a szép Pieta után a horhón hamarosan  ereszkedhettünk a cél felé. A 3 órás szintidőn belül 2:24 perc alatt teljesítettük a távot. Kisebb megállót akkor tartottunk pár percre amikor megnéztük a Zselic szép csillagos egét ,  néhány bolygót és csillagképet. 
A szabályos teljesítés öröme!

A célban gyorsan megkaptuk a díjazást,  a kitűzőt és emléklapot. Nem Zsókáékon múlott, hogy  az őket éppen akkor szórakoztatni akaró sporttárs akadályozta őket, aki nyilván nem látta, hogy az asztal másik oldalán áll a sor. Szerencsére elég gyorsan elment.
A célban a szokásos zsiroskenyér mellé virsli is volt és asványvíz valamint tea is. Fogyasztottunk, megköszöntük a szervezést, rendezést és éjfél után pár perccel már haza is értünk.  Szép időben kellemes, könnyű túra volt. Köszönöm. 

Ez már csak egy kis történelem, mert felejtünk és vannak dolgok amiket nem kellene - szerintem. A 2000 év utáni rendezésekről nincs információm, minden itt leírt emlék korábbi!

2016:  31 éves a Zselic 40 éjszakai túra. (32. rendezés)
Az első rendezés 1985 évben volt június 1/2 éjjelén. A túra kitalálója és rendezője az első két rendezésnél  1985 - 86-ban - a Somogy megyei Tanácsi Építőipari Vállalat azaz a TANÉP  Sportegyesület "Gerence" Természetjáró szakosztálya. A résztvevők száma az első túrán 74 fő volt.
Az akkori megyei napilap a Somogyi Néplap is beszámolt a rendezvényről 1985.06.07.-i számában!

Próbálom felidézni akkori rendezőtársaim nevét, nos nyilván hiányosan: Bank Zoltán, Vella Aranka és  Tünde, Wágner Péter, Dechy Erzsébet, Zsíros Anna, Béres József, Dobos Éva .... 
Azóta felnőtt egy nemzedék. Más volt a természetjárás felépítése mások voltak a lehetőségek és prioritások. Több munkahelyi természetjáró szakosztály is létezett akkoriban ezek közül egyik volt a TANÉP SE. 
A túra nevében a 40-es szám nem a km-t jelezte, hanem azt az évfordulót amit 1945-től rendszeresen ünnepeltünk. 
A túra első változata kb. 42 km. volt. A rajthely Kaposváron a Kaposszentjakabi Bencés apátság romjainál volt a cél pedig a TIT Somogy megyei Szervezete URÁNIA Csillagvizsgálójában. 


Az első rendezés díjazása stencilezett oklevél és egy a túra későbbi jelvényének grafikáját tartalmazó matrica volt. A TANÉP szakszervezete pedig nagyon szép kivitelű könyveket biztosított a díjazottaknak melyek a Szovjetunió múzeumaiban található műtárgyakat mutatták be. 

Az 1986-os rendezésnél az Oklevél mellé kerámia plakettet kaptak a teljesítők.
Az első két rendezés relikviáinak felkutatása legalább egy fotó erejéig folyamatban van, de természetesen akinek megvan szólhat!
(a 85-86-os rendezés eredeti díjazásának fotóit Rakk Gyula sporttárstól kaptam meg. Köszönöm!)
Az internet nem felejt, én is elcsodálkoztam amikor a webarchivumban keresgélve rátaláltam erre a régi honlapra, mely szintén a valós alapítási évet és az elnevezés magyarázatát is tartalmazza. Közvetlen kereséssel ezek az oldalak már nem elérhetők mivel törlésre kerültek!
(A webarchivum esetenként több évtizedes adatokat tartalmaz és több link biztosan nem működik már!)

Vukov Péter 1992-ben megjelent Természetbarát Évkönyvének adattára is még helyesen tartalmazza az alapítás évét, az 1985 aztán nyilván véletlenül feledésbe merült vagy csak a számolást tévesztette el valaki de azt gondolom, hogy megyénk első ilyen rendezvénye megérdemli, hogy már a korát is tiszteljük hiszen ez az országos gyakorlat és mások is büszkék arra ha hasonló korű rendezvényük lehet!
Azt pedig csak halkan mondom, hogy a túra kitalálásakor még fele annyi idős voltam mint most :-) Szóval a túra is öregszik.
 
1987-től a rendező kis létszámú egyesület minden tagja belépett az akkoriban Bakonyi János által vezetett KPVDSZ "Vörös Meteor" Természetbarát Egyesületbe és a továbbiakban az éjszakai túra rajt/cél helye már Simonfa volt, a ma is álló turistaház.  
 A harmadik rendezéstől már valódi,  tűzzománcozott jelvényt kaptak a teljesítők. Az egyesület anyagi helyzete lehetővé tette, hogy a maga korában és talán még napjainkban is ritkának számító díjazás lett bevezetve. 

Az új jelvények jelentősen növelték a részvételi kedvet mert kevés olyan túra volt ahol ilyen szép volt a díjazás.  A jelvényt én rajzoltam és a pénzverdében készült.  Az alap koncepció szerint a teljesítések számától függően más más jelvényt kaptak a túrázók. Az alap jelvénysorozat 6 db-ból állt (piros-fehér-zöld-bronz-ezüst-arany kivitelben) 

A későbbiekben már csak kitűzők készültek melyek a teljesítés számát tartalmazták, ezek formája és grafikája már változott, a teljesség igénye nélkül néhány mutatóba. A későbbi évek díjazási rendszeréről nincs biztos információm.

"Ahhoz, hogy régen valaki az arany színűhöz jusson,  6-szor teljesíteni kellett!!! Ez érték volt!!!"

Az index teljesítménytúrás topicban azonban olvasható néhány - legalább utólag - megfontolandó vélemény. 2006-ban írták erről a kitűzőről:



ZSELIC 120 

Hivatalosan 1989-től most is teljesíthető!  
Meghirdetve: Turista Magazin, 1989 (35. évfolyam, 6. szám)
Tudomásom szerint Magyarország első teljesítménytúramozgalma volt és ma is él!
Az 1989-től rendezett Zselic 50 és a korábban Zselic 30 nevű túrák valamint a Zselic 40 éjszakai folyamatos teljesítésével lehet megszerezni a rendező egyesületeknél.  Gratulálok mindenkinek aki megkapta.
A jelvény megszerzésének jelenlegi feltétele a Zselic 50 (KTTE) Zselic 40 éjszakai (Meteor) és a Papi Pipa 30 (Dél-Zselic TK) túrák folyamatos egymás utáni teljesítése, bármilyen sorrendben.

Még néhány a LEG-ek közül:
- Az 1985-ös rendezésű Zselic 40 volt Magyarország legelső kizárólag éjszaka teljesíthető teljesítménytúrája.

- 1985-ig Somogy megyében semmiféle teljesítménytúrát nem rendeztek tehát a ZSELIC 40 volt a legelső Somogy megyei teljesítménytúra.

-  Az első Zselic 40 első teljesítője a Székesfehérvári,  akkor még középiskolás Nagy Lajos volt.
 Vella Tünde az első beérkezőnek - Nagy Lajosnak - adja át a teljesítésért járó dijazást.
1985. Uránia Csillagvizsgáló

Az 1985-ös női befutók egy része, a fenti 1985-ös újságcikkben nyilván szerepel a nevük de , hogy a képen ki van arra nem emlékszem.

-  Lajosról érdemes tudni, hogy folyamatosan itt volt az első 14 rendezésen (lehet, hogy később is ) és több barátját, ismerősét is elhozta Somogyba. 
Lajos, és még néhány résztvevő 1986-ból a Célban.
Később Fejér megye legismertebb és legjobb rendezésű teljesítménytúráinak kidolgozója és főrendezője lett.
- Egy részlet az 1998-as túrabeszámolómból:

14. Zselic-40 éjszakai teljesítménytúra 1998 jún. 13/14.

A 25 km-nél felállított új ellenőrző pont nagyon sikeres volt ugyanis a Kerékkötő csárdában egész éjszaka bál volt, túratársaink közül az "utolsó" egyedüli 100%-os teljesitő a Székesfehérvári Nagy Lajos tánctudását emeljük ki aki 14. teljesítése közben vígan ropta a táncot az éjszakában.

-  A leggyorsabb teljesítő a Kaposvári Péter Attila volt az ideje  - ha igaz: 4 óra 17 perc alatt futotta le a távot. Az útvonal azóta is többször változott tehát nem lehet simán megdönteni.

-  A leggyorsabb feladó az a sporttárs volt aki már korábban megérkezett és kicsit "lazított" így a rajt után, - ami akkoriban a foci pálya felé volt - a ház sarkánál ledőlt kicsit pihenni és ott helyben el is aludt :-)

-  A legtöbb nevező  1988-ban volt, 406 fő nevezett a 40-es távra.

-  Az 1997-es  rendezés is egy rekordot magáénak mondhat. A kora esti szép nyári idő után 30 fokban indult a túra 352 fővel.  Éjszaka egy hidegfront  felhőszakadása érte el a csapatot, és 9 fokra csökkent a hőmérséklet, ekkor volt a legtöbb feladás, több mint 50 főt kellett a pontokról, nagyrészt Ropolyból "kimenteni".
Érdekesség, hogy egy közel 100 fős csoport a túra végén nyakig sárosan, elázva  , de vídáman és nevetve futott be a célba, megmutatva a természetnek, hogy ki volt az erősebb azon az éjszakán, azaz egy alkalmi flashmob szerveződőtt Simonfa utcáján hajnalban.

Napjainkra már sok minden megváltozott. Korábban rendszeresen bevontuk a rendezésbe az MHSZ rádióamatőreit hiszen a mobil telefonok még nem igazán voltak feltalálva. A rádiósok adó/vevő készüléket telepítettek a célba és hordozható készülékekkel voltak kint az ellenőrző pontokon. Köszönjük!

Mindenképpen köszönet illeti a jelenlegi rendezőket, hogy a túrát még mindig megrendezik és ezzel is fenntartják a turista hagyományokat Somogyban.  Lényeges és nagyon jó  változás, hogy vannak rövidebb 20 és 10 km-es távok is, így a sok rendezvény miatt csökkenő létszám talán újra növekedhet hiszen más rétegeket szólít meg a 10 km és a 40 is. 
A változások közül mondjuk engem meglepett amit a célban hallottam, hogy 2016-ban nappal is teljesíthető az éjszakai túra. A rendezői teljesítés természetesen általánosan elfogadott, de ha valakinek ez a "sportszerű" ám tegye, - ez a rendezők döntése - mindenesetre sokan tudnak róla, nem csak az a kb. 150 fő aki 2016-ban szabályosan teljesítette az éjszakai túrát.

Az itt leírtak a magán véleményem és saját emlékeim, ha valaki másként gondolja, másként emlékszik az engem nem zavar és szívesen elolvasom, és ha kell a saját leírásomat is módosítom ha kellően meggyőző tud lenni valaki.

Sötét volt így csak kevés fotó van:
Éjszakai túra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése