2000. január 1., szombat

ZSELIC TURISTÁJA

60 éve kezdődött ...

Tudtam, hogy létezett, tudtam, hogy megyénk első túramozgalma volt és tudtam, hogy szép a díjazása  is.  A jelvényt több éves keresés után, pár hete  egy árverésen tudtam megszerezni. Ez volt az a pillanat ami arra ösztönzött, hogy megpróbáljam kinyomozni ennek a túramozgalomnak a történetét.

A teljességre törekedve itt tartok most, de minden biztos forrásból származó információval és dokumentummal szívesen kiegészítem, módosítom ezt a leírást ha szóltok!

Az 1958-as év   Somogy megye természetjárói számára jelentős fordulatot hozott. Ebben az évben szerveződtek újra önálló szakosztályokká a természetjárók megyénkben és elsődlegesen Kaposváron. A jelenlegi egyesületi törvény természetesen még nem létezett de Sport Egyesületek már akkor is működtek általában egy egy nagyobb munkahelyhez, vagy szakmai közösséghez kapcsolódva. A világégést és a későbbi nehéz éveket is túlélő turisták keresték egymást, keresték a lehetőséget kedvenc kikapcsolódásuk a természetjárás folytatására és meg is találták.

Kaposvári Textiles Sport Kör Természetjáró szakosztályt alakított,  a Cukorgyáriak a Kinizsi Sportkörben tevékenykedtek és önálló szakosztály alakult a Gabonaforgalmi és az Állatforgalmi vállalatoknál, önálló szakosztály volt a régi hagyományokkal rendelkező Kaposvári Munkás Turista Egyesület is (KMTE)

A rendszeressé váló túrák során 1958-ban egy a Nádasdi-erdő területén végzett felmérő munka túra során merült fel a gondolat, hogy fel kellene venni a kapcsolatot az akkori Magyar Természetbarát Szövetséggel. 

A több száz fő természetjárót képviselő nagyrészt szakszervezeti támogatást élvező szakosztályok 1959. április 2.-án alakították meg a Somogy megyei Természetbarát Szövetséget mely azóta is folyamatosan működik.

Érdemes megemlékezni az SmTSZ első megyei elnökségéről, ne feledjük mindez egy emberöltővel ezelőtt történt, és nekik köszönhetjük Somogy megye első túramozgalmát!


Elnök: Bencze József (Textiles TE)
Titkár: Szőnyi Béla (KMTE)
Szervező titkár: Csik Zoltán (Állatforgalmi V.)
Oktatási felelős: Deák Ferenc (KMTE)
Agit. prop. bizottság vezető: Havrillay Géza (Kinizsi) 
Gazdasági ügyintéző: Hayden Ferencné
Elnökség tagja még: Zahoránszky András és Turai Miklós

Bencze József  elnök

A megyei szövetség már akkor  látta, hogy egy túramozgalom meghirdetésével rendszert és folyamatosságot lehet vinni az egyesületek munkájába, a megszerezhető szép jelvény pedig mint díjazás is ösztönző lehet. A szövetség hivatalos megalakulása előtt már adottak voltak az elképzelések és 1959-ben hivatalosan is meghirdetésre is került a ZSELIC TURISTÁJA  túramozgalom.

Havrillay Géza 
a jelvény tervezője

A túramozgalom jelvényét Havrillay Géza a Kinizsi természetjárók vezetője tervezte. Szép munkát végzett! Sajnos semmi információt nem találtam arról, hogy kik teljesítették Somogy megye első útvonalkövető túramozgalmát.

A korabeli újságokban megjelent túrafelhívások alapján a Zselic Turistája útvonalkövető túramozgalom teljesítéséhez az alábbi túraútvonalakat kellett végigjárni és a túravezetőnek igazolni. A Somogyi Néplap rendszeresen közölte az egyesületek hétvégi túráinak felhívását és ennek alapján a kb. 75-80 km-es túramozgalomhoz az alábbi útvonalakat sikerült beazonosítani:

1. Tókaj - Kaposszerdahely - Húsvét-forrás - Töröcske - Kaposvár
2. Kaposszentjakab - Nyárszói erdő - Herceg-forrás - Szentbalázsi erdő.
3. Bőszénfa - Sasrét - Gálosfa
4. Szentbalázs - Hajmás - Mésztufa-hasadék - Kaposgyarmat
5. Lipótfa - Görgényi vadászház - Feneketlen-tó - Mátyás-király kútja - Szilvásszentmárton  
6. Mosdós - Sárkánytó-puszta - Szalacska - Kisberki – Nagyberki
7. Zselickisfalud - Kardosfa - Ropoly - Töröcske.

Fontos lenne egy eredeti, korabeli igazolás előkerülése, erre van remény, csak idő kérdése.

Ha tudsz valamit, amit én nem itt megtalálsz!

60 évvel később a megemlékezés így sikerült, szerintem nem volt rossz.

Forrás:
Somogyi Néplap és Somogyi Hírlap archívuma
SmTTSZ: Jubíleumi évkőnyv 1992 

A bejegyzés dátumát  tiszteletből 1959.04.02.-re szerettem volna beállítani de sajnos nem lehet 1970-nél korábbi időpontot beírni. Az internet akkoriban még nem volt feltalálva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése